Een dak gaat geen leven lang mee. Vaak dien je je dak na bijvoorbeeld 40 jaar te renoveren. Een voordeel van renoveren is dat je niet het hele dak hoeft te verwijderen en vervolgens een compleet nieuwe constructie hoeft te plaatsen. Meestal is het vernieuwen van de dakbedekking voldoende. Dat is maar goed ook, want het vernieuwen of renoveren van het dak is in de regel een stuk goedkoper dan een volledig nieuwe dakconstructie laten plaatsen. Als je dak aan renovatie toe is, hebben we een paar handige tips om dat niet al te kostbaar te maken.

Manieren om je dak te renoveren

Er zijn verschillende manieren om je dak te renoveren. Bij een schuin dak kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakpannen. Dit is de meest gekozen manier om het dak te voorzien van dakbedekking. Het laten plaatsen van keramische pannen is ook een goed idee. Daarnaast kun je bijvoorbeeld kiezen voor leien. Bij een plat dak zijn er weer andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld bitumen.

Kies de juiste dakbedekking

Welke dakbedekking je kiest, is vooral afhankelijk van het soort dak dat je hebt. Je kunt bij een schuin dak bijvoorbeeld kiezen voor leien, een rieten dakbedekking of zink bij een hellend dak. Bij een plat dak zoals een schuurtje kun je ook kiezen voor bitumen, EPDM of PVC. Deze materialen gaan vaak lang mee. Daarvoor is wel het gebruik van de gasbrander nodig, behalve bij het plaatsen van EPDM. Niet iedereen durft dat aan. Laat het daarom over aan een ervaren vakman of kies voor een ander materiaal. Heb je bijvoorbeeld weleens dakplaten overwogen voor een plat dak of hellend dak? Dat zijn platen van een stalen dakbedekking. Je kunt ze dus bij beide dakvormen gebruiken. Het voordeel van zo’n plaats is dat ze goed tegen het Nederlandse weer kunnen dankzij de goede coating.

Denk aan de juiste isolatie

Als je het dak toch gaat renoveren, kun je ook alvast rekening houden met het isoleren van het dak. Dit kun je doen van buiten naar binnen of van binnen naar buiten, afhankelijk van de dakconstructie. Bij het isoleren van de woning of het bijgebouw is het slim om niet alleen te denken aan de dakconstructie zelf. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de wanden. Met een sandwichpanelen wand kun je de meeste koude buiten houden, doordat het twee stalen platen met een isolatielaag ertussen zijn. Er zijn verschillende profielen beschikbaar, zodat je altijd wel iets kunt vinden naar jouw smaak. Dankzij de isolatielaag gaat het gebouw langer mee en is het goed beschermd tegen roest, lekkage en brand.