Ga je een huis bouwen of kopen in Amsterdam? Zoals je weet is het aanbod op dit moment heel klein (bekijk actuele woningaanbod Amsterdam). Wil je toch iets kopen, dan kom je al gauw bij de opknappertjes. In deze blog lees je specifiek meer over de keuze voor de juiste draagmuren van jouw nieuwbouw of renovatieproject in Amsterdam!
Wat is een draagmuur?
De draagmuur is een onmisbaar constructie- element in een woning, een draagmuur oefent namelijk, net zoals de benaming al aangeeft, een dragende functie uit voor het gehele gebouw. Zo ondersteunt elke draagmuur in een woning een ander belangrijk element, denk maar aan de trap, draagvloeren van bovenliggende verdiepingen, het dak, enz.. Logisch dus dat men een draagmuur niet zomaar kan verwijderen zonder gevolgen. Bij het ontbreken van de nodige voorzorgsmaatregelen zou het dan ook wel eens kunnen gebeuren dat de woning als een kaartenhuisje in elkaar stort van zodra er draagmuur gesloopt wordt.
Welke draagmuren in Amsterdam?
In zowat iedere woning is elke buitenmuur een draagmuur, zowel als een aantal binnenmuren. Toch ligt dit bij bepaalde bouwmethodes helemaal anders, zo oefent enkel het skelet bij bijvoorbeeld hout- en metaalskeletbouw de dragende functie uit in plaats van de gevel die er tegenaan gebouwd wordt. Bij deze bouwmethodes is er dus eigenlijk geen enkele typische draagmuur aanwezig, waardoor het wijzigen of verwijderen van binnenmuren wel heel eenvoudig wordt vermits deze muren louter als scheidingswand dienst doen en ze verder geen constructieve waarde bezitten. Bij verbouwingswerken aan een traditioneel gebouwde woning zoals een grachtenpand moet dan weer wel rekening gehouden worden met de aanwezigheid van dragende wanden. Bij het uittekenen van een plan moet de Amsterdamse architect precies berekenen welke binnenmuur een draagmuur zal worden.
Het laten maken van een berekening van de draagkracht
Deze berekening beoogt een ideale verspreiding van de draaglast zodat een stabiele constructie ontstaat die deze krachten kan weerstaan. Vermits elke woning anders is, zal ook de verdeling van de dragende wanden verschillen, vandaar dat het bij renovaties niet altijd zo eenvoudig is om te bepalen welke muur een draagmuur is. Aan de hand van het bouwplan van een woning kan men perfect bepalen waar welke draagmuur zich bevindt, hoewel de dragende wanden meestal ook wel te herkennen zijn aan een aantal specifieke kenmerken. Zo bestaat een draagmuur altijd uit sterke materialen die voldoende kracht bezitten om een dragende functie uit te oefenen. Betreft het een binnenmuur bestaande uit gipsplaten, dan mag men er vrij zeker van zijn dat het geen draagmuur is. Bovendien loopt een draagmuur in principe door naar bovenliggende verdiepingen en daarbij komt dat dragende wanden vaak net iets dikker zijn dan andere muren. Toch loopt niet elke verbouwing waarbij de aannemer in Amsterdam op eigen initiatief muren gaat uitbreken, van een leien dakje. Het bepalen of een muur al dan niet een draagmuur is, blijft een struikelpunt. Zie ook: hoe herken je een draagmuur?
Tip: schakel een bouwkundig specialist regio Amsterdam in
Bovendien moet de woning bij het uitbreken van een draagmuur op een correct wijze gestut worden om de algemene stabiliteit te bewaren. Om problemen of zelfs ongevallen te voorkomen, is het aan te raden om een bouwkundig specialist te raadplegen van zodra het bij verbouwingswerken de bedoeling is om binnenmuren te verwijderen. Een bouwkundig ingenieur of architect kan namelijk niet alleen precies bepalen welke muur een draagmuur is, ook de exacte berekening aangaande het stutten vereist het de nodige bouwkundige kennis. Voor het slopen of wijzigen van een draagmuur is wel steeds een stedenbouwkundige vergunning vereist.